Kako izabrati brojač novca i detektor novčanica

Web Shop Provjera Novčanica posvećena je istraživanju, testiranju i preporuci najboljih proizvoda iz domene kontrole lažnih novčanica Eura, gdje na jednom mjestu možete saznati više o našem izboru uređaja za otkrivanje krivotvorina novca. Vođenje trgovine prije nekoliko desetljeća bilo je puno lakše s obzirom na broj potrebnih radnji u poslovanja, ali fizički teže zbog većeg udjela manualnog rada. Prodavači prije nisu imali na raspolaganju veliki broj aparata kao mi danas, među kojima spadaju i oni za otkrivanje krivotvorenih novčanica. Kako se dešavao razvoj tehnologije, tako se povećavao broj i kvaliteta krivotvorenih novčanica koje su kružile tržištem. Paralelno se morao tehnološki razviti i sektor za suzbijanje lažnog novca, gdje su stvoreni alati za identifikaciju krivotvorenih novčanica koji su zbog sve kvalitetnijih krivotvorina postali neophodni.

Korištenje i raspačavanje krivotvorenog novca jednako je običnoj pljački – netko dobiva vaše usluge ili robu, a vi ne dobivate ništa zauzvrat. Kako se to ne bi dogodilo, isplati se uložiti u detektore za otkrivanje krivotvorenog novca.

Pročitajte u nastavku kako biste pronašli detektore krivotvorenog novca koje odgovaraju vašim potrebama, a koje možete odmah kupiti na našem web shopu www.provjeranovcanica.com

Prva generacija UV detektora

Detektor UV 588 LED moderna je inačica klasičnog UV detektora koji koristi naprednu LED tehnologiju i bijelo svjetlo za identificiranje četiri karakteristike originalnih novčanica: vodeni žig, mikro tisak, ultraljubičasta polja i magnetska polja. Ovaj praktični tip detektora lagan je za rukovanje i prijenos što može dobro doći ako primate novac na lokacijama izvan svoje trgovine. Kod ovog tipa detektora rukovanje i detekcija novca traži prethodno znanje operatera ili trgovca, o tome što treba tražiti i na što treba obratiti pažnju na novčanicama. Zbog prirode radnje, za provjeru svake novčanice treba određeno vrijeme, što za frekventna mjesta naplate nije uvijek pogodno. Uz ovaj detektor dolaze uputstva sa vizualnim vodičem za novčanica Eura, koji će vam pomoći ako niste sigurni što vidite prilikom testiranja novčanice. Detaljan prikaz novčanica Eura uvijek možete pronaći na stranicama ECB (https://www.ecb.europa.eu)

Modeli opremljeni UV LED lampama dugotrajni su i mogu izdržati do 10 000 sati, pri tome ne emitiraju toplinu čime manje troše energiju i sigurniji su zakorištenje. Modeli sa klasičnima UV lampama ne zaostaju po svojim performansama, uz periodično mijenjanje žarulja.
Zašto stati samo na novcu? UV 588 LED detektor također može provjeriti ispravnost kreditne kartice ili neke druge identifikacijske isprave kupca kao što su osobna iskaznica, vozačka dozvola i slično. Ono što ističe ovaj modela detektora je da u jednom uređaju dolaze dva tipa osvjetljenja za pregled novčanice te ima mogućnost pregleda pomoću povećala, a sve za vrlo nisku cijenu. U proizvod se može umetnuti obična ili baterija za punjenje i tako dobiti prijenosni uređaj sa autonomijom od par sati . U pakovanju UV 588 LED detektora dobije se USB kabel kojim se spaja na 12VDC AC/DC adapter za napajanje (koji se ne isporučuje).

Elektronski detektori novčanica

Elektronski detektori novčanica spadaju u visoko precizne automatizirane uređaje koji preko više senzora kontroliraju ugrađene sigurnosne karakteristike novčanica. Osim visoke preciznosti i sigurnosti očitanja, ovakvi strojevi imaju prednost u brzini obrade novca. Ta karakteristika ih čini dobrim za upotrebu na kasama u trgovinama s većim brojem kupaca i količinama gotovog novca koje treba kontrolirati. Sigurno je da uz redovnu uslugu naplate i kontrolu robe ne želite dodatno zadržavati svoje kupce u redu za kasu, dok vi ručno provjeravate svaku novčanicu koja treba završiti u vašoj blagajni. Tu pomaže automatika elektronskih detektora koji omogućuju da u aparat samo ubacite novčanicu i on će svjetlosnim i zvučnim signalom u samo jednoj sekundi označiti prolaz ili odbijanje novčanice. Ovi detektori mogu biti vezani na napajanjem uz kase ili autonomni i mobilni kada su opremljeni baterijom za punjenje.

Detektori lažnih novčanica prva su brana u lancu sigurnosti te daju glavnu potvrdu da su novčanice ispravne prije unošenja u blagajnu. Osim potvrde ispravnosti detektori na LED zaslonu pokazuju oznaku valute (EUR), ukupnu količinu i ukupni zbroj vrijednost, pojedinačni broj novčanice koje su testirane i njihovu vrijednost. Kod izabira model detektora bitno je znati za koje su valute namijenjeni, da li imaju mogućnost dograđivanja programa sa novim valutama i kojim. Osim mogućnosti prepoznavanja valuta, bitan je broj metoda (senzora) koje detektor koristi za provjeru krivotvorina, veći broj senzora i deklariranih metoda može upućivati na bolji stupanj provjere. Sve funkcije i očitanja senzore povezuje program detektora koji koordinira funkcije i rezultate detekcije, uspješan spoj hardvera i softwera na detektorima za kontrolu Eura prikazuje se na referentnoj listi ECB proizvođača i distributera detektora te njihovih proizvoda.

Iako su ovi uređaji vrlo složeni u praksi se rijetko kvare i dugovječni su, a najčešće problemi nastaju uslijed onečišćenja senzora jer su novčanice masne i prljave, stoga detektor traži redovno čišćenje (vidi uputstva). Gotovo svi detektori dolaze s jednogodišnjim jamstvom, a nakon isteka toga perioda postoji korisnička podrška za ažuriranje programa za nove novčanice te servis za kvarove na uređaju.

Da bi shvatili domete elektronskih detektora uopće treba pročitati dolje napisanu izjavu.

Europska Centralna Banka (https://www.ecb.europa.eu/euro/cashprof/cashhand/recycling/html/tested.en.html) jamči da su detektori krivotvorenih novčanica provjereni i certificirani od strane Europske središnje banke, te da su prošli potrebne testove 100%. Provjera sukladnosti detektora od strane Europske središnje banke ne jamči apsolutno prepoznavanje krivotvorenih novčanica. U slučaju da dođe do takvog slučaja, Europska Centralna banka, a shodno tome i tvrtka More Mandić d.o.o. ne može se smatrati odgovornom za štete koje proizlaze iz pojedinačnog neprepoznavanja krivotvorene novčanice.

Iako postoje nešto povoljniji modeli, preporučujemo modele Speedy basic i NC 365 zbog dobrog izbora metoda detekcije krivotvorenih Eura i informativnog LCD ekrana koji prikazuje rezultata detekcije i brojenja.

Brojač novca

Bojač novca jedan je od najkorisnijih alata koje možete koristiti u vašem poslovanju. Ovi aparati štede radne sate djelatnika koji ručno broje novac, drastično smanjuju pogreške u obradi novca i osiguravanju točnost brojanja.

Brojači novca također služe za uspješno otkrivaju krivotvorenih novčanica, jer je tijekom procesa brojanja uključena tehnologija koja otkriva krivotvoreni novac, što cijeli proces čini brzim i pouzdanim. Kada kupujete brojač novca, među najvažnijim karakteristikama koje trebate uzeti u obzir je cijena i funkcionalnost. Trebate obratiti pažnju na brojač novca koji radi samo ono što vama zaista treba i ništa više. Na taj način ćete izbjeći prekomjernu odnosnu premalu funkcionalnost, bez nepotrebnog trošenja novca.

Cijena i funkcionalnost

Brojač novca služi da bi vam olakšao život, stoga bi trebao biti jednostavan za korištenje. Kao i kod bilo kojeg drugog aparata kojeg možete kupiti, naime postoje razne funkcije koje su uključene u modele brojača novca, ali je stvarna potreba za nekim od tih radnih karakteristika je upitna.

Stoga je bitno usredotočiti se samo na ono što vam je zaista potrebno. Veliki supermarket treba više radnih karakteristika od malog poduzeća. Ako vodite malu tvrtku ili bilo koju tvrtku u kojoj se sva gotovina stavlja u kasu, osnovni brojač novca može biti sve što vam treba. Ovi brojači novca ne valoriziraju vrijednost apoena, oni samo broje broj novčanica i skeniraju ih tehnologijom za otkrivanje krivotvorina. Kako brojanje novčanica može biti dugotrajno i ovaj jednostavniji model će vam uštedjeti mnogo vremena.

Brojači novca koji mogu razlikovati vrijednosti mješovitih apoena imaju softver za detekciju slika koji im omogućuje otkrivanje denominacije različitih novčanica. Ako nemate razvrstanu gotovinu ili ako ste zabrinuti da će zalutale novčanice završiti u pogrešnoj hrpi, brojač sa otkrivanjem vrijednosti je dobar izbor.

Tu se ističu podvrsta brojača novca – razvrstavači i slagači koji obično imaju više spremnika. Oni mogu prebrojati različite apoene i razvrstati ih u istovrsne skupine. Ta funkcija može biti vrlo korisna ako vaš novac još nije razvrstan.

Brojači novčanica za više valuta imaju mogućnost sortiranja više valuta, a obično se prodaju s unaprijed programiranim paketom valuta, a neki se modeli mogu ažurirati softverskim paketima koji će im omogućiti upotrebu prilagođenog seta valuta. Uvijek se raspitajte za mogućnost nadopune softverskih paketa, ažuriranje podataka i valutnih paketa koji su dostupni.

Ako brojač novca ima više mogućnosti, time postaje i skuplji, tako da osnovni brojač novčanica za većinu korisnika predstavlja najpovoljniju opciju, dok u skuplje opcije spadaju više valutni strojevi za sortiranje. Međutim, njihove značajke korisne su samo u određenim situacijama i najviše odgovaraju potrebama banaka, dok trgovinama mješovitom robom baš i ne.

Jednostavnost korištenja

Brojač novca trebao bi biti što jednostavniji za korištenje. Za određivanju koliko je lako koristiti pojedine modele brojača novca pokazatelj je upravo njegovo korisničko sučelje. Ako ne možete osobno isprobati stroj, pročitajte recenzije o njemu da vidite ima li pritužbi na jednostavnost korištenja. Noviji modeli imaju intuitivni lako čitljiv LED zaslon ili LCD zaslon kako bi korištenje bilo što jednostavnije.

Korištenje jednostavnog brojača novčanica može uključivati samo stavljanja novčanica u spremnik i uključivanje brojača, uz prethodno najviše nekoliko tipki koje treba pritisnuti prije nego što stroj počne raditi. To bi trebalo značiti da je na aparat dosta definirati koja se valuta koristi i kako želite da se novčanice razvrstaju i broje.

Kapacitet spremnika

Spremnik je ladica na gornjem dijelu brojača u koju stavljate ne izbrojene novčanice. Kapacitet spremnika je bitna karakteristika jer određuje koliko novčanica može sortirati u jednom ciklusu. 200 komada novčanica uobičajeni je kapacitet spremnika za osnovne modele, što je dovoljno za većinu korisnika. Ako brojač novca ima kapacitet spremnika od 200 novčanica i brzinu brojanja od 1000 novčanica u minuti, znači da bi u jednoj minuti 5 puta trebali dodavati još novca. To će uz uklanjanje prebrojanih novčanica i dodavanje novih zahtijevati vrijeme i produljiti brojanje novca, stoga je za veće korisnike poželjan spremnik većeg kapaciteta. Samo zapamtite da ako vaša tvrtka ne rukuje s tolikom gotovine, veći spremnik neće biti toliko važan. Također imajte na umu da neki modeli imaju veći kapacitet gornje ladice od kapaciteta donje ladice, što je izvedeno radi više načina brojanja i potrebe da se periodično uklanja izbrojana količina.

Funkcija mješovitih apoena novčanica

Strojevi za obradu mješovitih apoena novčanica obično su skuplji od standardnih brojača novca. Za određivanje denominacije svake novčanice potrebni su senzori slike u boji uz napredni softver za slike, a kako bi ove komponente radile točno i brzinom kojom radi brojač novca obje moraju biti vrhunske kvalitete. Mogućnosti senzora za prepoznavanje slike u boji iskorištene su za uočavanje raznih krivotvorina na novcu čime je on postao značajan element sigurnosti u vašem brojaču novca i detektoru krivotvorina. U brojanju sa sortiranjem, dešavale su se pogreške, gdje bi novčanice od 5 Eura završile među novčanicama 10 Eura i slično, što se u aparatima za brojanje mješovitih denominacija teško događa baš zbog upotrebe senzora slike. Otkrivanje mješovitih apoena vrlo je korisno, ali nije striktno potrebno ako ne želite potrošiti više novca.

U rangu niže cjenovnih aparata koje imaju sve mogućnosti kao i neki skuplji modeli, a sadržavaju vrlo visoki stupanj detekcije krivotvorenih Eura preporučujemo modele NC 570 i COUNT 5500T kao vrijedan aparat za pomoć u poslovanju.

Općenito o metodama otkrivanja krivotvorenog novca

Ručno prepoznavanje krivotvorenog i lažnog novca je teško, dugotrajno i neizvjesno. Da biste bili uistinu sigurni, morali biste provjeriti svaku pojedinu novčanicu, za što obično u poslovanju nemate vremena. Autentične novčanice izrađuju se sa naprednim elementima zaštite, koje brojači novca i detektori za krivotvorene novčanica verificiraju i propuštaju kao ispravne novčanice.

Postoji nekoliko različitih metoda kojima se brojači i detektori novca koriste za provjeru ispravnosti novčanica. Najčešći alat za otkrivanje krivotvorina je UV detekcija, jer je moderna europska valuta EURO tiskana tintom koja svijetli pod ultraljubičastim svjetlom. Ovo je jednostavna i učinkovita metoda za sprječavanje krivotvorenih novčanica, ali usprkos svemu UV detalje je moguće lažirati, teško ali moguće. Novčanice se tiskaju i magnetskom tintom. Magnetski senzor detektora može osjetiti magnetsko polje koje emitira tinta, čime potvrđuje da se radi o ispravnoj novčanici. Nažalost kao i UV tinta i ova se tinta može lažirati, te su krivotvoritelji počeli koristiti vlastitu magnetsku tintu. Problem je i što se magnetna tinta s vremenom razgrađuje i gubi svoj magnetizam, što može prouzročiti krivo očitanje.

Infracrvena metoda za otkrivanje krivotvorina vrlo je učinkovita i precizna. IC detekcija oslanja se na karakteristiku tinte koja apsorbira ili reflektira infracrveno svjetlo. Tinte sa IR karakteristikama krivotvoritelji trenutno ne mogu oponašati, čime je ova metoda detekcije autentičnosti novčanica vrlo pouzdana, jedino su IC senzori za testiranje ovih karakteristika nešto skuplji što se odražava na finalnu cijenu aparata.

Na većini brojača novca i detektora metoda UV i MG detekcije predstavlja standardnu konfiguraciju, bilo da su opremljeni sa jednom ili sa obje metode. U boljim aparatima za brojanje i detekciju novca pronaći ćete standardno UV, MG, IR metode ili koju više, o čemu ovisi njihova cijena i nivo sigurnosti kuju nude.

Zaključak

Nakon što ste ustanovili koje su vaše potrebe, odabir brojača novca ili detektora krivotvorina neće biti težak zadatak. Ako vam je potreban jedan aparat s puno dodanih značajki, vjerojatno imate i proračun za to, ali ako trebate brojač novca koji samo broji i zbraja iznose novčanica, postoje mnogo dobrih aparata koje možete izabrati za ne puno novca. Detektori za otkrivanje krivotvorina također su dostupni u svim cjenovnim kategorijama, ali i tu je presudno da predvidite kada i gdje ćete koristiti ovaj aparat.
Bez obzira na vaš budući odabir, nadamo se da je ovo bio koristan vodič.

Za sve ostalo slobodno nas kontaktirajte na:
info@provjeranovcanica.com

Molimo kupce izvan Hrvatske da svoje narudžbe šalju na e-mail info@provjeranovcanica.com radi drugačijeg obračuna dostave.

Ne znate od kuda krenuti?

Potrebna vam je pomoć pri odabiru pravog proizvoda za vas? Kontaktirajte nas s povjerenjem

*Vaša e-mail adresa je sigurna s nama. Koristimo je isključivo u svrhu odgovora na vaš upit.

Provjera novčanica

Provjera novčanica Bilo da tražite jednostavan detektor krivotvorina sa UV svjetlom ili sofisticiraniji brojač novca sa najnovijim metodama detekcije, svi ovi alati neophodni za sigurno poslovanje, nude brzi ROI uz nisku cijenu.

Galerija

MORE MANDIĆ D.O.O. | BABČANSKA ULICA 10, TURANJ, 23207 SV. FILIP I JAKOV | Upisan u registar Trgovačkog suda u Zadru pod brojem Tt-17/2902-2 | MBS:060133552 OIB: 30052107923 | PDV br. HR30052107923 | Žiro račun(IBAN) HR8823400091110248908 Privredna banka Zagreb d.d. | Iznos temeljnog kapitala: 5.455.700,00 HRK uplaćen u cijelosti Osnivač društva: Alan Mandić | Osoba ovlaštena za zastupanje: Lučiano Mandić

© 2022 Provjera novčanica. Sva prava pridržana

American Express Visa MasterCard Maestro Diners Club International American Express – Jamstvo sigurne online kupnjeMasterCard® SecureCode™ Verified By Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway